Pole podstawy
Pole podstawy
Czesc. Moge prosic o pomoc z zadaniem. O to jego tresc . Pole podstawy graniostosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy 36 cm ^{2} , kat pmiedzy przekatna a podstawa ma 60 stopni. Oblicz pole całkowite i objetosc graniostoslupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pole podstawy
\(\displaystyle{ P_{p}=a^2=36 \Rightarrow a=6}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{d_{p}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{h}{a \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3} \cdot a \sqrt{2} = \sqrt{3} \cdot 4 \sqrt{2} = 4 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot H = 36 \cdot 4 \sqrt{6} = 144 \sqrt{6} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = P_{p} + 4 \cdot P_{b} = 36 + 4 \cdot a \cdot H = 36+4 \cdot 6 \cdot 4 \sqrt{6} = 36+96 \sqrt{6} = 6(6+16 \sqrt{6}) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{d_{p}}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{h}{a \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{3} \cdot a \sqrt{2} = \sqrt{3} \cdot 4 \sqrt{2} = 4 \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{P} \cdot H = 36 \cdot 4 \sqrt{6} = 144 \sqrt{6} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = P_{p} + 4 \cdot P_{b} = 36 + 4 \cdot a \cdot H = 36+4 \cdot 6 \cdot 4 \sqrt{6} = 36+96 \sqrt{6} = 6(6+16 \sqrt{6}) \ cm^2}\)