Hejj mam prosbe kto lubi niech pomoze
1.Oblicz wysokość h ostrosłupa prawidłowego o podstawie trojkątnej ktorego krawedz u podstawy jest rowna \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) , a krawedz boczna ma długosc 2cm
2 zadaniew ostrosłupie prawidłowym trojkatnym długosc krawedzi podstawy jest rowna 6. wysokosc ostrosłupa ma dlugosc 2. oblicz miarę
a) kąta nachylenia krawedzi bocznej do płaszczyzny podstawy
b)kąta jaki tworzy sciana boczna z płaszczyzna podstawy
c) kąta miedzy krawedzią boczną a krawedzia podstawy
-- 24 lis 2009, o 20:24 --
tam w pierszym zadaniu jest 3 pod pierwiastkiem
Były sobie ostrosłupy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
Były sobie ostrosłupy
Ostatnio zmieniony 24 lis 2009, o 20:46 przez mlodaa1990, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Były sobie ostrosłupy
Co sprawia Ci problem w tych zadaniach? czy próbowałeś zastosować znane Ci wzory na wysokość trójkąta równobocznego, zależności trygonometryczne pomiędzy bokami i kątami?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Były sobie ostrosłupy
Oba zadania są podobne, wytłumaczę więc na pierwszym, jak to robić; drugie rozwiążesz sama w podobny sposób.
najpierw trzeba obliczyć wysokość trójkąta równobocznego będącego podstawą; łatwo możesz sprawdzić, że wynosi ona \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\). Podobnie z wysokością trójkąta będącego ścianą boczną, z tw. Pitagorasa mamy zależność: \(\displaystyle{ 2^2-\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^2=h_1^2\Leftrightarrow h_1=\frac{13}{4}}\). Teraz wystarczy znaleźć trójkąty prostokątne. Z rysunku widzimy, że zachodzi następująca zależność:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{13}{4}-h^2}+\sqrt{4-h^2}=\frac{3}{2}}\)
pozostawiam do zakończenia. Rozwiązałem to w dużym skrócie, jeśli więc czegoś nie rozumiesz, pytaj.
najpierw trzeba obliczyć wysokość trójkąta równobocznego będącego podstawą; łatwo możesz sprawdzić, że wynosi ona \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\). Podobnie z wysokością trójkąta będącego ścianą boczną, z tw. Pitagorasa mamy zależność: \(\displaystyle{ 2^2-\left(\frac{\sqrt{3}}{2}\right)^2=h_1^2\Leftrightarrow h_1=\frac{13}{4}}\). Teraz wystarczy znaleźć trójkąty prostokątne. Z rysunku widzimy, że zachodzi następująca zależność:
\(\displaystyle{ \sqrt{\frac{13}{4}-h^2}+\sqrt{4-h^2}=\frac{3}{2}}\)
pozostawiam do zakończenia. Rozwiązałem to w dużym skrócie, jeśli więc czegoś nie rozumiesz, pytaj.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 24 lis 2009, o 20:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Były sobie ostrosłupy
Proszę nie kasować dopisków moderatora pod swoimi postami.
Sprecyzuj, której części zadania nie rozumiesz; trudno jest coś komuś wytłumaczyć, jeśli nie wiadomo, co trzeba wytłumaczyć.
Sprecyzuj, której części zadania nie rozumiesz; trudno jest coś komuś wytłumaczyć, jeśli nie wiadomo, co trzeba wytłumaczyć.