kulę o objętości
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
kulę o objętości
1.kulę o objętości \(\displaystyle{ \ 288\pi}\) cm przecięto płaszczyzną. Otrzymany przekrój jest kołem oddalonym od środka kuli o 3 cm. Oblicz pole tego koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
kulę o objętości
\(\displaystyle{ R}\) - promień kuli
\(\displaystyle{ r}\) - promień przekroju
Z pola kuli policz \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ r}\) policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} r)^2+3^2=R^2}\)
\(\displaystyle{ r}\) - promień przekroju
Z pola kuli policz \(\displaystyle{ R}\)
\(\displaystyle{ r}\) policzysz z Pitagorasa
\(\displaystyle{ ( \frac{1}{2} r)^2+3^2=R^2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
kulę o objętości
Ale jak mam policzyc z pola kuli te R skoro nie mam prawie zadnych danych do tego wzoru ?? ;/