promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
wiem że taki wzór jest w tablicach matematycznych, ale potrzebuje wyprowadzenia tego wzoru. Po wyprowadzeniu należy otrzymać \(\displaystyle{ r=\frac{1}{12} *a * \sqrt{3} *(3 +\sqrt{5} )}\) . z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 19:26 przez jadzik92, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
Chyba chodzi o dwudziestokąt, a nie dwudziestościan.
Tu masz podpowiedź:
\(\displaystyle{ sin{18^{\circ}}=\frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)
80546.htm
Tu masz podpowiedź:
\(\displaystyle{ sin{18^{\circ}}=\frac{\sqrt{5}-1}{4}}\)
80546.htm
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 19:15 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
dwudziestościan na pewno. Zadanie brzmi: mamy daną objętość kuli na której jest opisany dwudziestościan foremny. Znajdź pole powierzchni i objętość dwudziestościanu.
Cały pic polega na wyprowadzeniu tego wzoru
Cały pic polega na wyprowadzeniu tego wzoru
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
No to chodzi o promień kuli a nie promień okręgu.
Tu podają inny wzór
Tu podają inny wzór
Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dwudziestościan_foremny
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 19:22 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
ups... pomiłka...zaraz zmienie. co nie zmiania faktu że potrzebuje tego wyprowadzenia.-- 23 lis 2009, o 19:25 --dżizys.... to jeszcze inna masakra xD dobra... zapomnijcie o tym że napisałam tam jakiś wzór tylko prosze o wyprowadzenie...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
Wydaje mi się, że jeżeli połączysz środek kuli z wierzchołkami dwudziestościanu, to otrzymasz dwadzieścia ostrosłupów, których podstawami są ściany dwudziestościanu, a wysokościami właśnie promień kuli. Tylko jakoś nie mam pomysłu jak tą wysokość ostrosłupa policzyć.
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
otrzymamy 20 ostrosłupów o podstwach które są trujkątami równobocznymi i o wysokościach równych r. żeby policzyć pole powierzchni musimy policzyć pole podstawy. a zeby to policzyć musimu znać krawędź. innego sposobu nie ma. żeby policzyć objętosć też musimy znać krawędź podstawy oraz wysokośc ostrsłypa... więc tu też trzeba obliczyć krawędź podstawy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
To ostrosłupy prawidłowe trójkatne i ich wysokość, czyli \(\displaystyle{ r}\) będzie w jakiś sposób uzależniona od \(\displaystyle{ a}\)
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
znaczy... one nie będą prawidłowe trójkątne... albo przynajmniej nam nie można tego założyć no tego nie wiem... tak przynajmniej powiedział mi mój matematyk... krawędzie ścian bocznych będą inne niż krawędzie podstawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
piasek101
Ostrosłupy nie będą czworościanami, ale będą ostrosłupami prawidłowymi trojkątnymi. Tak?
Czy koło wielkie kuli to okrąg wpisany w dziesięciokąt? Jaki będzie bok tego dziesięciokąta? Myślałam, że to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} a}\), ale chyba się myliłam.
\(\displaystyle{ V=20 \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}r}\)
ale nie potrafię znaleźć zależności między \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ a}\)
A tak przy okazji: znalazłam fajną animację:
Ostrosłupy nie będą czworościanami, ale będą ostrosłupami prawidłowymi trojkątnymi. Tak?
Czy koło wielkie kuli to okrąg wpisany w dziesięciokąt? Jaki będzie bok tego dziesięciokąta? Myślałam, że to \(\displaystyle{ \frac{2}{3} a}\), ale chyba się myliłam.
\(\displaystyle{ V=20 \cdot \frac{1}{3} \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}r}\)
ale nie potrafię znaleźć zależności między \(\displaystyle{ r}\) i \(\displaystyle{ a}\)
A tak przy okazji: znalazłam fajną animację:
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
Pytasz nieprecyzyjnie - każdy ostrosłup trójkątny jest czworościanem.nmn pisze:piasek101
Ostrosłupy nie będą czworościanami, ale będą ostrosłupami prawidłowymi trojkątnymi. Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
Podstawami ostrosłupów będą trójkąty równoboczne. Gdzie będzie leżał spodek wysokości ostrosłupa?
I co z tym kołem wielkim kuli?
I co z tym kołem wielkim kuli?
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
piasek101 tylko ze ja nie mam podanej ani objętości ani pola. żeby to policzyc musze mieć krawędź ściany tego dwudziestościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
promień kuli wpisanej w dwudziestościan foremny
jadzik92 pisze:piasek101 tylko ze ja nie mam podanej ani objętości ani pola. żeby to policzyc musze mieć krawędź ściany tego dwudziestościanu.
Czyżbyś nie zauważyła (a).jadzik92 pisze: Po wyprowadzeniu należy otrzymać \(\displaystyle{ r=\frac{1}{12} *a * \sqrt{3} *(3 +\sqrt{5} )}\) .