bardzo proszę o rozwiązanie tych zad
1. Objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego o wysokości 4 cm jest równa 256 cm sześciennych. Oblicz dł przekątnej i pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa
2. Oblicz pole powierzchni całkowitej i obiętość prostopadłościanu ABCDA'B'C'D' w którym krawędź AB ma dł 10 cm i tworzy z przekątną A'B ściany bocznej 60 stopni a krawędź BC jest o 4 cm krótsza od krawędzi AB.
z góry dzięki
Pole powierzchni i objętość graniastosłupów.
Pole powierzchni i objętość graniastosłupów.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2009, o 14:55 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Powód: Poprawa wiadomości. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Pole powierzchni i objętość graniastosłupów.
Zadanie 1
\(\displaystyle{ V=PpH \\ 256=a^{2} \cdot 4 \\ 64=a^{2} \\ a=8}\)
Teraz mamy trójkąt prostokątny, w którym:
\(\displaystyle{ a=4 \\ b=8 \sqrt{2} \\ c=d}\)
Z Tw. Pitagorasa Policz c
\(\displaystyle{ 4^{2}+ (8\sqrt{2})^{2} =c^{2} \\ 16+128=192 \\ \sqrt{144}=12}\)
\(\displaystyle{ V=PpH \\ 256=a^{2} \cdot 4 \\ 64=a^{2} \\ a=8}\)
Teraz mamy trójkąt prostokątny, w którym:
\(\displaystyle{ a=4 \\ b=8 \sqrt{2} \\ c=d}\)
Z Tw. Pitagorasa Policz c
\(\displaystyle{ 4^{2}+ (8\sqrt{2})^{2} =c^{2} \\ 16+128=192 \\ \sqrt{144}=12}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pole powierzchni i objętość graniastosłupów.
2.
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ b=a-4 = 6}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a}=tg60^o}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{10}= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H = 10 \cdot 6 \cdot 10 \sqrt{3}= 600 \sqrt{3} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 2(a \cdot b + \cdot a \cdot h + b \cdot h) = 2(60+100 \sqrt{3}+60 \sqrt{3}) = 40(3+8 \sqrt{3}) \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ a=10}\)
\(\displaystyle{ b=a-4 = 6}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{a}=tg60^o}\)
\(\displaystyle{ \frac{h}{10}= \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ h=10 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot H = 10 \cdot 6 \cdot 10 \sqrt{3}= 600 \sqrt{3} \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ P_{p} = 2(a \cdot b + \cdot a \cdot h + b \cdot h) = 2(60+100 \sqrt{3}+60 \sqrt{3}) = 40(3+8 \sqrt{3}) \ cm^2}\)