Witam, nie mam pojęcia jak robić zadania z pola przekorju osiowego stożka. O to jedno z takich zadań, mógłby ktoś je zrobić:
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, którego pole przekroju osiowego wynosi \(\displaystyle{ 48cm^{2}}\) a wysokośćwynosi 8cm.
I jeszcze jedno zadanie:
Powierzchnia boczna stożka jest wycinkiem koła o promieniu \(\displaystyle{ r_{1}}\)=6cm i kącie środkowym 120 stopni. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego stożka.
Bardzo tego potrzebuje. Pozdrawiam.
Pole powierzchni całkowitej i bojętość stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pole powierzchni całkowitej i bojętość stożka
\(\displaystyle{ r \cdot h=48 \Rightarrow r \cdot 8=48 \Rightarrow r=6}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h = \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 8 = 96 \pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{h^2+r^2} = \sqrt{8^2+6^2} = 10}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = \pi r^2 + \pi r \cdot l = \pi \cdot 6^2 + \pi \cdot 6 \cdot 10 = 96 \pi \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h = \frac{1}{3}\pi \cdot 6^2 \cdot 8 = 96 \pi \ cm^3}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{h^2+r^2} = \sqrt{8^2+6^2} = 10}\)
\(\displaystyle{ P_{c} = \pi r^2 + \pi r \cdot l = \pi \cdot 6^2 + \pi \cdot 6 \cdot 10 = 96 \pi \ cm^2}\)