Graniastoslupy i ostroslupy 3 zadania

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Szpaku88
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lis 2009, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Graniastoslupy i ostroslupy 3 zadania

Post autor: Szpaku88 »

1 )Dany jest graniastoslup prawidlowy czworokatny A,B,C,D,A1,B1,C1,D1 o krawedzi podstawy dl 4cm krawedz boczna dl 6cm.
a) oblicz pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa
b) oblicz objetosc graniastoslupa
c) oblicz kat miedzy przekatna graniastoslupa a podstawa
d) oblicz kat miedzy przekatna graniastoslupa a sciana boczna.

Czy to bedzie tak?
a)
Pc=2Pp+Pb
Pc=2*a*a+6*6
Pc= 2*16+32
Pc= ^{64cm}
b)
V=Pp*h
V=4*4*6
V=16*6
V=72cm
Dalszej czesci juz nie wiem....

2) oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego czworokatnego wiedzac ze objetosc podstawy wynosi 12cm a wysokosc ma 8cm.
Czy objetosc podstawy to Pp?? Jesli nie to jak wyciagnac z tad Pp??
wzor na objetosc ostroslupa to:
V= 1/3 Pp*H ??

3)w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedz boczna ma dlugosc 2pierwiastki z 3 i jest nachylona pod katem 60 stopni do podstawy. oblicz pole podstawy ostroslupa
Tego juz nie wiem calkowicie


Prosze o pomoc i wytlumacczenie mi tego zebym sie wkoncu tego nauczyl bo tragedia jest z tym...
ODPOWIEDZ