Trójkąt równoramienny- zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 25 maja 2006, o 16:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
Trójkąt równoramienny- zadanie.
Trójkąt równoramienny o obwodzie p i kącie przy wierzchołku o mierze 2 α obraca się dookoła prostej zawierającej podstawę. Oblicz V powstałej bryły .
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
Trójkąt równoramienny- zadanie.
a - tworząca storzka, h - wysokoś (połowa podstawy trójkąta), r- promien (wysokość trójkąta równoramiennego),
p= 2a + 2h
2h = p - 2a
\(\displaystyle{ h = \frac {p}{2} - a}\)
z funkcji trygomonetrycznych
\(\displaystyle{ sin = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ h= a sin }\)
teraz
\(\displaystyle{ \frac {p}{2} - a = a sin\alpha}\)
wyliczasz z tego a
potem r i h do wrozu i gotowe,
p= 2a + 2h
2h = p - 2a
\(\displaystyle{ h = \frac {p}{2} - a}\)
z funkcji trygomonetrycznych
\(\displaystyle{ sin = \frac{h}{a}}\)
\(\displaystyle{ h= a sin }\)
teraz
\(\displaystyle{ \frac {p}{2} - a = a sin\alpha}\)
wyliczasz z tego a
potem r i h do wrozu i gotowe,