Miary kątów trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Miary kątów trójkąta
Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Jeżeli trójkąt ten będziemy obracać wokół dłuższej przyprostokątnej, to otrzymamy stożek, którego pole powierzchni bocznej wynosi 32 pi.Oblicz długości boków tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Miary kątów trójkąta
Stworzmy uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b= \frac{a+c}{2} \\a^2+b^2=c^2\\a \cdot c=32\end{cases}}\)
I rownanie wynika z zalozenia, ze a,b,c tworza ciag ar.,
II rownanie wynika z Tw. pitagorasa
III rownanie otrzymujemy ze wzoru na piw. boczna stozka
Z III obliczamy:
\(\displaystyle{ c = \frac{32}{a}}\)
z I:
\(\displaystyle{ b = \frac{a+ \frac{32}{a} }{2}}\)
Teraz podstawiamy za c i b w III i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (\frac{32}{a})^2=a^2+( \frac{a+ \frac{32}{a} }{2})^2}\)
Po przeksztalceniach:
\(\displaystyle{ 0 = 5a^4+64a^2-3072}\)
Dalej juz prosta sprawa...
\(\displaystyle{ \begin{cases} b= \frac{a+c}{2} \\a^2+b^2=c^2\\a \cdot c=32\end{cases}}\)
I rownanie wynika z zalozenia, ze a,b,c tworza ciag ar.,
II rownanie wynika z Tw. pitagorasa
III rownanie otrzymujemy ze wzoru na piw. boczna stozka
Z III obliczamy:
\(\displaystyle{ c = \frac{32}{a}}\)
z I:
\(\displaystyle{ b = \frac{a+ \frac{32}{a} }{2}}\)
Teraz podstawiamy za c i b w III i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (\frac{32}{a})^2=a^2+( \frac{a+ \frac{32}{a} }{2})^2}\)
Po przeksztalceniach:
\(\displaystyle{ 0 = 5a^4+64a^2-3072}\)
Dalej juz prosta sprawa...
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 17:29 przez bayo84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Miary kątów trójkąta
długości boków: \(\displaystyle{ a, a + r , a + 2r}\)
promień stożka - a ; tworząca - ( a + 2r );
Pitagoras + wzór na pole boczne --> \(\displaystyle{ a = \frac{4}{5} \, \sqrt{30}}\)
promień stożka - a ; tworząca - ( a + 2r );
Pitagoras + wzór na pole boczne --> \(\displaystyle{ a = \frac{4}{5} \, \sqrt{30}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Miary kątów trójkąta
bayo84 pisze:Stworzmy uklad rownan:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b= \frac{a+c}{2} \\a^2+b^2=c^2\\a \cdot c=32\end{cases}}\)
I rownanie wynika z zalozenia, ze a,b,c tworza ciag ar.,
II rownanie wynika z Tw. pitagorasa
III rownanie otrzymujemy ze wzoru na piw. boczna stozka
Z III obliczamy:
\(\displaystyle{ c = \frac{32}{a}}\)
z I:
\(\displaystyle{ b = \frac{a+ \frac{32}{a} }{2}}\)
Teraz podstawiamy za c i b w III i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ (\frac{32}{a})^2=a^2+( \frac{a+ \frac{32}{a} }{2})^2}\)
Po przeksztalceniach:
\(\displaystyle{ 0 = 5a^4+64a^2+1024}\)
Dalej juz prosta sprawa...
można trochę jaśniej, nie wychodzi mi nic...
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Miary kątów trójkąta
\(\displaystyle{ 0 = 5a^4+64a^2-3072}\)
oznaczenie: \(\displaystyle{ t = a^2}\)
\(\displaystyle{ 0 = 5t^2+64t-3072}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64^2-4 \cdot 5 \cdot (-3072) = 65536}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 256}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{-64-256}{10} < 0 - falsz}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{-64+256}{10} = 19,2}\)
Wykonujemy oznaczenie:
\(\displaystyle{ 19,2 = a^2 \Rightarrow a \approx 4,38}\)
Dalej juz tylko podstawiasz do rownan z ukladu rownan.
oznaczenie: \(\displaystyle{ t = a^2}\)
\(\displaystyle{ 0 = 5t^2+64t-3072}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 64^2-4 \cdot 5 \cdot (-3072) = 65536}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 256}\)
\(\displaystyle{ t _{1} = \frac{-64-256}{10} < 0 - falsz}\)
\(\displaystyle{ t _{2} = \frac{-64+256}{10} = 19,2}\)
Wykonujemy oznaczenie:
\(\displaystyle{ 19,2 = a^2 \Rightarrow a \approx 4,38}\)
Dalej juz tylko podstawiasz do rownan z ukladu rownan.
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 8 paź 2009, o 13:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: szczecin
- Podziękował: 4 razy
Miary kątów trójkąta
Coś się nie zgadza, wg odpowiedzi boki tego trójkąta wynoszą 4, 4 pierwiastki z 3 oraz 8....
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Miary kątów trójkąta
Jest tylko zestaw kątów w trójkącie prostokątnym który tworzy ciąg arytmetyczny.
Dakota bez nerw.
errare humanum est
Dakota bez nerw.
errare humanum est