1.Przekątna przekroju osiowego walca ma 5 cm,a promień podstawy ma 2 cm.Jaka jest wysokość tego walca?
2.Stożek ma wysokość 10 cm.Pole przekroju osiowego tego stożka jest równe 30 cm².Jaką długość ma tworząca tego stożka?
Dzięki
Wysokość walca i tworząca stożka
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 23:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wysokość walca i tworząca stożka
1
\(\displaystyle{ H= \sqrt{d^2 - (2r)^2} = \sqrt{5^2 - 4^2}=....}\)
2.
\(\displaystyle{ P=r \cdot H \Rightarrow 30=r \cdot 10 \Rightarrow r=3}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{H^2 + r^2} = \sqrt{10^2 + 3^2}=...}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{d^2 - (2r)^2} = \sqrt{5^2 - 4^2}=....}\)
2.
\(\displaystyle{ P=r \cdot H \Rightarrow 30=r \cdot 10 \Rightarrow r=3}\)
\(\displaystyle{ l= \sqrt{H^2 + r^2} = \sqrt{10^2 + 3^2}=...}\)