Objętość i pole powierzchni całkowitej walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sylwia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy

Objętość i pole powierzchni całkowitej walca.

Post autor: sylwia11 »

Obwód podstawy walca ma długość 30IIcm, zaś przekatna przekroju osiowego d tworzy z wysokością(tworząca) walca kąt 60.Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego walca.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2009, o 18:40 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Objętość i pole powierzchni całkowitej walca.

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ Ob=2 \pi r = 30 \pi \Rightarrow r= \frac{30 \pi}{2 \pi} = 15}\)

\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{2r}{H}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{30}{H} \Rightarrow H=10 \sqrt{3}}\)



\(\displaystyle{ P_{pc} = 2 \cdot \pi r^2 + 2 \pi \cdot r \cdot H = 2 \pi \cdot 15^2 + 2\pi \cdot 15 \cdot 10 \sqrt{3} = 450\pi + 300\pi \sqrt{3} = 150\pi(3+2 \sqrt{3}) \ cm^2}\)

\(\displaystyle{ V=\pi r^2 \cdot H = \pi \cdot 15^2 \cdot 10 \sqrt{3} = 2250\pi \sqrt{3} \ cm^3}\)
ODPOWIEDZ