tworząca stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Aroszka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 16:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

tworząca stożka

Post autor: Aroszka »

Oto zadanie:

obwod przekroju osiowego stozka jest rowny 30,a promien podstawy jest o 5 mniejszy od tworzacej stozka.

wowczas :

A tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni
B tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa, ktorego cos= pierw. z 2 / 2
C A tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni
D tworzaca stozka jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem alfa, ktorego sin= pierw. z 2 / 2

nie mam pojecia skąd w odp tworząca stożka = r+5...

PS. Zapoznałem się co to jest obwod przekroju osiowego i tworząca stożka.
PS2. nie potrzebuje całego zadania czy wyliczen tylko trop jak to obliczyć
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

tworząca stożka

Post autor: Sherlock »

Aroszka pisze:obwod przekroju osiowego stozka jest rowny 30
mamy trójkąt równoramienny o ramionach l (tworząca stożka) i podstawie 2r (średnica podstawy stożka), którego \(\displaystyle{ Obw=30}\)
Aroszka pisze:nie mam pojecia skąd w odp tworząca stożka = r+5...
Aroszka pisze:a promien podstawy jest o 5 mniejszy od tworzacej stozka


Masz układ dwóch równań, wylicz z niego l i r, ewentualnie H (z tw. Pitagorasa, bo wysokość stożka, tworząca oraz promień podstawy tworzą trójkąt prostokątny).
ODPOWIEDZ