ostrosłup prawidlowy czworokatny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
beataaa2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 lis 2009, o 20:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: XYZ

ostrosłup prawidlowy czworokatny

Post autor: beataaa2 »

Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
a) krawędź podstawy \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)cm, kąt między wysokością ściany bocznej a podstawą \(\displaystyle{ 30^{\circ}}\)
b) wysokość ostrosłupa 8cm, kąt między wysokością a ścianą boczną \(\displaystyle{ 45^{\circ}}\) (\(\displaystyle{ P_c=256(1+ \sqrt{2})}\)), (\(\displaystyle{ V=682 \frac{2}{3}}\) )
c) \(\displaystyle{ P_b= 64 cm ^{2}}\) , kąt między wysokością a ścianą boczną \(\displaystyle{ 30 \circ}\) (\(\displaystyle{ P_c=12 \sqrt{3}}\) ,\(\displaystyle{ V= \frac{64\sqrt{6} }{3}}\))
Ostatnio zmieniony 16 lis 2009, o 21:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ