pole powierzchni podstawy walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ola123_89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 2 lis 2009, o 22:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: koszalin
Podziękował: 16 razy

pole powierzchni podstawy walca

Post autor: ola123_89 »

Objętość walca wynosi [texlk bv;nkhgb;lfdscvngbhjktlgvfd
Bardzo proszę o pomoc; z góry dziekuje
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 18:42 przez ola123_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

pole powierzchni podstawy walca

Post autor: Sherlock »

Czytamy treść i zamieniamy zdania na równania...
ola123_89 pisze:objętość walca wynosi \(\displaystyle{ 81 \pi}\)
\(\displaystyle{ V=\pi r^2 H =81 \pi}\)
ola123_89 pisze:Wysokość walca jest 3 razy wieksza od promienia postawy
\(\displaystyle{ H=3r}\)
ola123_89 pisze:pole powierzchni podstawy tego walca jest równe
\(\displaystyle{ P_p=\pi r^2=...}\)
ODPOWIEDZ