Prostopadłościan.
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 09:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 7 razy
Prostopadłościan.
Przekątna prostopadłościanu ma długość 8, a miara kąta jaki tworzy ona ze ścianą boczną wynosi 30 st. .Oblicz objętość prostopadłościanu, jeśli jego wysokość ma długość 2sqrt{7}, Odp. to V=16sqrt{35}, ale nie umiem tego rozwiązać.
- Comma
- Użytkownik
- Posty: 647
- Rejestracja: 22 lis 2004, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: B-j
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Prostopadłościan.
Kąt miedzy przekątną ściany, a przekątna prostopadłościanu jest równy 30°, korzystając więc z funkcji trygonometrycznych otrzymujemy:
Bok a podstawy = 4
Dł. przekątnej ściany = 4√3
Lecisz z Pitagorasa i otrzymujesz bok b podstawy = 2√5
a*b*H=4*2√5*2√7=16√35
Bok a podstawy = 4
Dł. przekątnej ściany = 4√3
Lecisz z Pitagorasa i otrzymujesz bok b podstawy = 2√5
a*b*H=4*2√5*2√7=16√35