prostokąt w którym przekątna o długości 12 cm tworzy z jednym z jego boków kąt o mierze 38', obaca się wokół dłuższego boku. oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły. wynik podaj odpowednio w zaokrągleniu do 0,01 \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) oraz do 0,01 \(\displaystyle{ cm ^{2}}\)
jeśli to nie kłopot proszę o rozwiązanie zadania lub wskazówkę
walec - objętość i pole powierzchni
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
walec - objętość i pole powierzchni
Najpierw znajdziemy bok, wokół którego prostokąt się obraca - ten bok będzie zarazem wysokością walca. Przekątna podzieliła prostokąt na dwa przystające trójkąty prostokątne o kątach ostrych 38 i 52 stopnie. Dłuższa przyprostokątna leży na przeciwko większego kąta czyli 52 stopni (najdłuższy bok w trójkącie leży naprzeciwko kąta o największej mierze zaś najkrótszy bok naprzeciwko kąta o najmniejszej mierze, u nas najdłuższa jest przeciwprostokątna i leży na przeciwko największego kąta czyli kąta prostego). Długość dłuższej przyprostokątnej (to będzie także wysokość walca, oznaczę więc bok przez H) wyliczysz z funkcji:
\(\displaystyle{ sin52^0= \frac{H}{12}}\)
Wartość sinusa znajdziesz w kalkulatorze, tablicach itp.
Druga przyprostokątna będzie promieniem podstawy walca, ją policzymy z cosinusa:
\(\displaystyle{ cos52^0= \frac{r}{12}}\)
Mając r i H wszystko wyliczysz już bez problemu
\(\displaystyle{ sin52^0= \frac{H}{12}}\)
Wartość sinusa znajdziesz w kalkulatorze, tablicach itp.
Druga przyprostokątna będzie promieniem podstawy walca, ją policzymy z cosinusa:
\(\displaystyle{ cos52^0= \frac{r}{12}}\)
Mając r i H wszystko wyliczysz już bez problemu
- kingula
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 21:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódź
- Podziękował: 4 razy
walec - objętość i pole powierzchni
i tak nie wiem o co chodzi ale dziękuję i przepraszam za fatygę.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
walec - objętość i pole powierzchni
Napisz czego nie rozumiesz, bo inaczej szkoda Twojej... fatygi
Przede wszystkim zrób rysunek. Prostokąt obracając się wokół swojego dłuższego boku utworzy walec - wysokością walca będzie dłuższy bok, promieniem podstawy zaś krótszy bok prostokąta. Dla policzenia objętości i pola potrzebujemy H i r - to tego służą informacje o przekątnej kwadrata oraz mierze kąta.
Przede wszystkim zrób rysunek. Prostokąt obracając się wokół swojego dłuższego boku utworzy walec - wysokością walca będzie dłuższy bok, promieniem podstawy zaś krótszy bok prostokąta. Dla policzenia objętości i pola potrzebujemy H i r - to tego służą informacje o przekątnej kwadrata oraz mierze kąta.