ZADANIE:Oblicz objętość stożka,jeżeli jego tworząca ma 18cm i jest nachylona do wysokości stożka pod kątem 30 stopni.
Prosze o rozwiązanie tego zadania.dziękuje!
Oblicz objętośc stożka
Oblicz objętośc stożka
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, o 18:54 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nadmierne używanie Caps Locka w tekście pisanym podobno oznacza niezrównoważenie psychiczne, bądź problemy emocjonalne.
Powód: Nadmierne używanie Caps Locka w tekście pisanym podobno oznacza niezrównoważenie psychiczne, bądź problemy emocjonalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
Oblicz objętośc stożka
\(\displaystyle{ V _{s} = \frac{1}{3} \cdot \pi \cdot r^2 \cdot h}\)
Tworzaca, promien podstawy i wysokosc stozka tworza trojkat prostokatny. Miara kata pomiedzy tworzaca(przeciwprostokatna) , a wysokoscia wynosi \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin30 ^{o} = \frac{r}{18} \Rightarrow r = ...}\)
\(\displaystyle{ cos30 ^{o} = \frac{h}{18} \Rightarrow h = ...}\)
Tworzaca, promien podstawy i wysokosc stozka tworza trojkat prostokatny. Miara kata pomiedzy tworzaca(przeciwprostokatna) , a wysokoscia wynosi \(\displaystyle{ 30 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ sin30 ^{o} = \frac{r}{18} \Rightarrow r = ...}\)
\(\displaystyle{ cos30 ^{o} = \frac{h}{18} \Rightarrow h = ...}\)