Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej sześcianu, którego przekątna ma długość 5 pierw. 3
Nie wiem jak zacząć. Nie mam wzorów:(
objętość i pole pow. całkowitej sześcianu
-
- Użytkownik
- Posty: 564
- Rejestracja: 30 lip 2009, o 09:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 122 razy
objętość i pole pow. całkowitej sześcianu
\(\displaystyle{ V = a^3}\)
\(\displaystyle{ P _{pc} = 6 \cdot a^2}\)
\(\displaystyle{ d^2 = 2a^2 + a^2}\)
\(\displaystyle{ 75 = 3a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ a = 5}\)
d - dlugosc przekatnej szescianu
Pozostalo obliczyc szukane dane.....
\(\displaystyle{ P _{pc} = 6 \cdot a^2}\)
\(\displaystyle{ d^2 = 2a^2 + a^2}\)
\(\displaystyle{ 75 = 3a^2}\)
\(\displaystyle{ a^2 = 25}\)
\(\displaystyle{ a = 5}\)
d - dlugosc przekatnej szescianu
Pozostalo obliczyc szukane dane.....
objętość i pole pow. całkowitej sześcianu
czyli to ma być tak:
a=5
V= \(\displaystyle{ a^{3}}\)
V= \(\displaystyle{ 5^{3}}\)
V= 125
\(\displaystyle{ P_{c}}\)= 6 * \(\displaystyle{ a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}}\)= 6 * \(\displaystyle{ 5^{2}}\) = 6*25=150
a=5
V= \(\displaystyle{ a^{3}}\)
V= \(\displaystyle{ 5^{3}}\)
V= 125
\(\displaystyle{ P_{c}}\)= 6 * \(\displaystyle{ a^{2}}\)
\(\displaystyle{ P_{c}}\)= 6 * \(\displaystyle{ 5^{2}}\) = 6*25=150