objętośc stozka
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
objętośc stozka
\(\displaystyle{ V_{1} = \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot H = \frac{\pi r^2 \cdot H}{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{2} = \frac{1}{3} \pi \cdot (4r)^2 \cdot H = \frac{16 \pi r^2 \cdot H}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2 \cdot H}{3} - 100 \%}\)
\(\displaystyle{ (\frac{16 \pi r^2 \cdot H}{3} - \frac{\pi r^2 \cdot H}{3}) - x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{15 \pi r^2 \cdot H }{3} \cdot 100}{\frac{\pi r^2 \cdot H}{3}} = 15 \cdot 100 = 1500 \%}\)
\(\displaystyle{ V_{2} = \frac{1}{3} \pi \cdot (4r)^2 \cdot H = \frac{16 \pi r^2 \cdot H}{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\pi r^2 \cdot H}{3} - 100 \%}\)
\(\displaystyle{ (\frac{16 \pi r^2 \cdot H}{3} - \frac{\pi r^2 \cdot H}{3}) - x}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{\frac{15 \pi r^2 \cdot H }{3} \cdot 100}{\frac{\pi r^2 \cdot H}{3}} = 15 \cdot 100 = 1500 \%}\)