Ostrosłup prawidłówy i jego objętość
Ostrosłup prawidłówy i jego objętość
Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o objętości 48cm\(\displaystyle{ ^{3}}\) . Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod takim kątem \(\displaystyle{ \alpha}\), że tg\(\displaystyle{ \alpha}\) =\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\). Wyznacz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Ostrosłup prawidłówy i jego objętość
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_{p} \cdot H= \frac{1}{3} a^2 \cdot H = 48}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{1}{2}a }= \frac{4}{3} \Rightarrow H= \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ 48 = \frac{1}{3} a^2 \cdot \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ a^3 = 48 \cdot \frac{9}{2} = 216}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{216} = 6}\)
\(\displaystyle{ H= 4}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{H^2 +( \frac{1}{2}a)^2 } = \sqrt{ 16 + 9 } = 5}\)
\(\displaystyle{ P_{pb}=4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b} = 2 \cdot 6 \cdot 5 = 60 \ cm^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{H}{ \frac{1}{2}a }= \frac{4}{3} \Rightarrow H= \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ 48 = \frac{1}{3} a^2 \cdot \frac{2}{3}a}\)
\(\displaystyle{ a^3 = 48 \cdot \frac{9}{2} = 216}\)
\(\displaystyle{ a= \sqrt[3]{216} = 6}\)
\(\displaystyle{ H= 4}\)
\(\displaystyle{ h_{b} = \sqrt{H^2 +( \frac{1}{2}a)^2 } = \sqrt{ 16 + 9 } = 5}\)
\(\displaystyle{ P_{pb}=4 \cdot \frac{1}{2}a \cdot h_{b} = 2 \cdot 6 \cdot 5 = 60 \ cm^2}\)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2009, o 15:52 przez barakuda, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 92
- Rejestracja: 10 lis 2009, o 10:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bartoszyce/Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Ostrosłup prawidłówy i jego objętość
Wskazówki:
1. Wyrusuj sobie ten ostrosłup
2. Skoro \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\). To wysokosc bryły wynosi 4, zaś połowa boku kwadratu w podstawie wynosi 3.
3. Z pitagorasa możemy obliczyć krawędź boczną (5j)
4. Dzielimy trójkąt w ścianie bocznej i liczymy wysokość z pitagorasa. (Skoro połowa boku podstawy to 3 to dolna długość trójkąta będzie równa 6)
5. Wyliczamy pole jednego trójkąta ze ściany bocznej.
6. Przemnażamy wszystko razy 4, ponieważ mamy 4 ściany boczne.
@@UP: Wzór na objętość ostrosłupa to: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} PP * H.}\)
1. Wyrusuj sobie ten ostrosłup
2. Skoro \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{4}{3}}\). To wysokosc bryły wynosi 4, zaś połowa boku kwadratu w podstawie wynosi 3.
3. Z pitagorasa możemy obliczyć krawędź boczną (5j)
4. Dzielimy trójkąt w ścianie bocznej i liczymy wysokość z pitagorasa. (Skoro połowa boku podstawy to 3 to dolna długość trójkąta będzie równa 6)
5. Wyliczamy pole jednego trójkąta ze ściany bocznej.
6. Przemnażamy wszystko razy 4, ponieważ mamy 4 ściany boczne.
@@UP: Wzór na objętość ostrosłupa to: \(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} PP * H.}\)