2.ZADANIE Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa,który w podstawie ma prostokąt o bokach 4cm i 6cm,a wysokość każdej ściany bocznej jest równa 16cm.
3. ZADANIE Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca,którego promień podstawy wynosi 5cm,a jego wysokość jest dwa razy dłuższa od srednicy podstawy.
4.ZADANIE Oblicz objętość stożka,jeżeli jego tworząca ma 18cm i jest nachylona do wysokości stożka pod kątem 30 stopni. PROSZE O ROZWIĄZANIE TYCH ZADAŃ.Z GÓRY DZIĘKUJE.
oblicz pole i objętość ostrosłupa, walca i stożka
- michal91
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Goniądz
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
oblicz pole i objętość ostrosłupa, walca i stożka
1.
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H
Pc = 2Pp + Pb
H=15cm
Pp=a ^{2} = 10 \sqrt{2} ^{2} = 200
Pb=4 \cdot 15 \cdot 10 \sqrt{2} = 600 \sqrt{2}
Pc=400+600 \sqrt{2}
V=200 \cdot 15= 3000}\)
\(\displaystyle{ V=Pp \cdot H
Pc = 2Pp + Pb
H=15cm
Pp=a ^{2} = 10 \sqrt{2} ^{2} = 200
Pb=4 \cdot 15 \cdot 10 \sqrt{2} = 600 \sqrt{2}
Pc=400+600 \sqrt{2}
V=200 \cdot 15= 3000}\)