Mam takie zadanie i nie wiem jak się z nim uporać:
Pole powierzchni całkowitej półkuli wynosi 30 Π. Oblicz objętość i pole powierzchni całej kuli.
Myślę że muszę najpierw wyliczyć promień, ale nie jestem pewien.
Liczę na waszą pomoc!
Kula...
-
- Użytkownik
- Posty: 1330
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów
- Pomógł: 104 razy
Kula...
Jak pole półkuli wynosi \(\displaystyle{ \Sigma}\), to pole całej kuli to jest \(\displaystyle{ 2\Sigma}\).
Wiemy też, że pole kuli wyraża się wzorem \(\displaystyle{ 4\pi R^2}\), gdzie R - promień kuli, skąd \(\displaystyle{ 2\Sigma = 4\pi R^2}\), skąd \(\displaystyle{ R = \sqrt{\frac{\Sigma}{2\pi}}\), zaś objętość kuli to \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3} \pi ft( \frac{\Sigma}{2\pi}\right)^{3/2}}\).
Wiemy też, że pole kuli wyraża się wzorem \(\displaystyle{ 4\pi R^2}\), gdzie R - promień kuli, skąd \(\displaystyle{ 2\Sigma = 4\pi R^2}\), skąd \(\displaystyle{ R = \sqrt{\frac{\Sigma}{2\pi}}\), zaś objętość kuli to \(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi R^3 = \frac{4}{3} \pi ft( \frac{\Sigma}{2\pi}\right)^{3/2}}\).
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Kula...
liu, nie dokładnie tak.
Powierzchnia kuli składa się z podstawy (które jest kołem wielkim) o powierzchni \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} \pi R^2}\) i połowy powierzchni sfery, czyli \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} 2 \pi R^2}\) co daje w sumie \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} 3 \pi R^2}\).
Stąd wyliczasz \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} R}\) i dalej z górki....
Powierzchnia kuli składa się z podstawy (które jest kołem wielkim) o powierzchni \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} \pi R^2}\) i połowy powierzchni sfery, czyli \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} 2 \pi R^2}\) co daje w sumie \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} 3 \pi R^2}\).
Stąd wyliczasz \(\displaystyle{ \fontsize{1.6} R}\) i dalej z górki....