witam! mam zadanko z katow w graniastosłupie.
Wysokosc graniastosłupa prostego trojkatnego ma długosc 1. Dwie przekatne scian bocznych poprowadzone z tego samego wierzchołka maja długosc \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) i sa do siebie prostopadłe. pod juakimi katami nachylone sa do siebie sciany boczne tego graniastosłupa.
kat nachylenia scian bocznych
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
kat nachylenia scian bocznych
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, o 16:42 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach[latex].
Powód: Cały kod LaTeX-a umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kat nachylenia scian bocznych
1. w podstawie masz trójkąt równoramienny: \(\displaystyle{ a = \sqrt{6}}\) --> z pitagorasa;
2. ramiona podstawy \(\displaystyle{ b = \sqrt{2}}\) --> z pitagorasa;
3. mając boki podstawy policz kat.
2. ramiona podstawy \(\displaystyle{ b = \sqrt{2}}\) --> z pitagorasa;
3. mając boki podstawy policz kat.
-
- Użytkownik
- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
kat nachylenia scian bocznych
nie rozumiem tego rozwiazania a skad tam sie wział \(\displaystyle{ \sqrt{6}}\) , a juz wogole nie rozumiem skad sa \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) . prosze o wyjasnienie
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
kat nachylenia scian bocznych
1. Wysokość graniastosłupa jest jednocześnie pionową krawędzią ściany bocznej;
2. Przekątne ścian bocznych z krawędzią podstawy tworzą równoramienny trójkąt prostokątny.
3. Zrób rysunki pomocnicze i wszystko policzysz.
2. Przekątne ścian bocznych z krawędzią podstawy tworzą równoramienny trójkąt prostokątny.
3. Zrób rysunki pomocnicze i wszystko policzysz.