Zostały mi do zrobienia 3 zadania ale nie mam na nie pomysłu. Podrzuci mi ktoś jakiś.
1. Oblicz długość krawędzi podstawy prostopadłościanu, którego pole podstawy wynosi \(\displaystyle{ 12\ cm^2}\), wysokość \(\displaystyle{ 12\ cm}\), a przekątna \(\displaystyle{ 13\ cm}\).
2. Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian mają odpowiednio długości \(\displaystyle{ 10\ cm, 12\ cm, 14\ cm}\). (tu zrobiłem układ i wychodzą mi jakieś czwarte potęgi i nie mogę tego policzyć)
3. Długość 3 krawędzi prostopadłościanu wychodzących z jednego wierzchołka tworzą ciąg geometryczny. \(\displaystyle{ V}\) prostopadłościanu wynosi \(\displaystyle{ 8\ cm^3}\) a jego \(\displaystyle{ P_{pc} = 28\ cm^2}\). Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu.
3 zadanka na prostopadłościan
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
3 zadanka na prostopadłościan
1. Klasyczne oznaczenia :
\(\displaystyle{ ab=12}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2+12^2=13^2}\)
2. Zrób układ , ale potraktuj jako niewiadome kwadraty krawedzi.
\(\displaystyle{ ab=12}\) oraz \(\displaystyle{ a^2+b^2+12^2=13^2}\)
2. Zrób układ , ale potraktuj jako niewiadome kwadraty krawedzi.
Ostatnio zmieniony 9 lis 2009, o 21:41 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 4 wrz 2007, o 20:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 4 razy
3 zadanka na prostopadłościan
No ok to już sam zdążyłem zrobić.
3 też już się nie liczy.
To 2 mnie ciekawi.
3 też już się nie liczy.
To 2 mnie ciekawi.