Graniastoslop prawidlowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
sebol1986sz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wloclawek

Graniastoslop prawidlowy

Post autor: sebol1986sz »

witam prosil bym o pomoc w zrobieniu tego zadania moze jest i prosre ale dopiero zaczynam ten dzial i nic niekapuje

Oblicz Pc i v graniastoslopa prawidlowego trojkatnego, czworkatnego, szczesciokatnego o podstawie 3 i wysokkosci 4 .Wielkie dzieki za pomoc
jasny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 845
Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Limanowa
Pomógł: 191 razy

Graniastoslop prawidlowy

Post autor: jasny »

sebol1986sz pisze:o podstawie 3
Chyba o krawędzi podstawy 3? Bo jeśli tak to:

\(\displaystyle{ V=P_{p}*H}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+Obw_{p}\cdot H}\)

a=3, H=4
1. graniastosłup prawidłowy trójkątny
\(\displaystyle{ V=P_{p}*H=\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}H}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+Obw_{p}\cdot H=2\frac{a^{2}\sqrt{3}}{4}+3aH}\)
2. graniastosłup prawidłowy czworokątny
\(\displaystyle{ V=P_{p}*H=a^{2}H}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+Obw_{p}\cdot H=2a^{2}+4aH}\)
3. graniastosłup prawidłowy sześciokątny
\(\displaystyle{ V=P_{p}*H=\frac{3a^{2}\sqrt{3}}{2}H}\)
\(\displaystyle{ P_{c}=2P_{p}+Obw_{p}\cdot H=3a^{2}\sqrt{3}+6aH}\)
sebol1986sz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 maja 2006, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wloclawek

Graniastoslop prawidlowy

Post autor: sebol1986sz »

wielkie dzieki jestes super
ODPOWIEDZ