W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym ściana boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopnia ,a
wysokość ostrosłupa wynosi 3 dm muszę obliczyć V
proszę pomóżcie
ostoslup prawidlowy trojkatny
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 19:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pionki
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
ostoslup prawidlowy trojkatny
\(\displaystyle{ a}\) - krawędź podstawy
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
Podstaw co trzeba i policz \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ ctg60^o= \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{ 2} }{H}}\)
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
Podstaw co trzeba i policz \(\displaystyle{ a}\)
\(\displaystyle{ ctg60^o= \frac{ \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{ 2} }{H}}\)