Oblicz objętość i pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego:
a) czworokątnego o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 5}\) \(\displaystyle{ cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ cm}\)
c) trójkątnego o krawędzi postawy \(\displaystyle{ 3}\) \(\displaystyle{ dm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ mm}\)
d) sześciokątnego o krawędzi podstawy \(\displaystyle{ 4}\) \(\displaystyle{ cm}\) i wysokości \(\displaystyle{ 3}\) \(\displaystyle{ m}\)
Bardzo proszę o pomoc
Z góry dziękuje wszystkim
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 lis 2009, o 15:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Objętość i pole powierzchni ostrosłupa prawidłowego
Wzory, które mogą okazać się przydatne:
Objętość bryły o polu podstawy \(\displaystyle{ P_{pods}}\) i wysokośc \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{pods}*H}\)
Pole trójkąta równobocznego:
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\)
Objętość bryły o polu podstawy \(\displaystyle{ P_{pods}}\) i wysokośc \(\displaystyle{ H}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}P_{pods}*H}\)
Pole trójkąta równobocznego:
\(\displaystyle{ P= \frac{a^{2} \sqrt{3}}{4}}\)