hej mam zadanie w ktorym podali ze przekątna podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6 cm a śacian boczna jest nachylona do podstawy pod kątem\(\displaystyle{ 45 ^{o}}\) i mam obliczyc objetosc.
Obliczyłam pole podstawy ze wzoru \(\displaystyle{ Pp= \frac{d ^{2} }{2}}\) i wyszło mi \(\displaystyle{ 128cm ^{2}}\) ale nie wiem jak mam obliczyć\(\displaystyle{ H}\) które też mi jest potrzebne
objetosc ostrosłupa
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy
objetosc ostrosłupa
\(\displaystyle{ a\sqrt{2} =6}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin 45 = \frac{H}{a} \\ \sin 45 = \frac{ \sqrt{2} }{2} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin 45 = \frac{H}{a} \\ \sin 45 = \frac{ \sqrt{2} }{2} \end{cases}}\)