Ostrosłup czworokątny prawidłowy
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Ostrosłup czworokątny prawidłowy
1.Z drutu długości 48 cm wykonano szkielet ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o wszystkich bokach równej długości. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
Wiem jedynie ze ma wyjsc V=36√2 a Pb=36√3 :( nie wiem jak sie za to zabrac ;/
Wiem jedynie ze ma wyjsc V=36√2 a Pb=36√3 :( nie wiem jak sie za to zabrac ;/
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 29 paź 2009, o 13:21
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 3 razy
Ostrosłup czworokątny prawidłowy
Wiem jak wygląda Ma 8 krawędzi, policzylam.-- 5 lis 2009, o 19:02 --Ale dalej to nic :/ czarna magia... nie lubie matmy.. ciezko mi z niej idzie...
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Ostrosłup czworokątny prawidłowy
\(\displaystyle{ a=6}\) - krawędź ostrosłupa
Potrzebna jest jeszcze wysokość ostrosłupa i wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h_s}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ h_s}\) policz ze wzoru
\(\displaystyle{ h_s= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
potem policz \(\displaystyle{ H}\) ze wzoru
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=(h_s)^2}\)
Potem podstaw to co wyjdzie do wzoru na objętość i pole i koniec zadania
Potrzebna jest jeszcze wysokość ostrosłupa i wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ h_s}\) - wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa
\(\displaystyle{ h_s}\) policz ze wzoru
\(\displaystyle{ h_s= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
potem policz \(\displaystyle{ H}\) ze wzoru
\(\displaystyle{ H^2+( \frac{1}{2}a )^2=(h_s)^2}\)
Potem podstaw to co wyjdzie do wzoru na objętość i pole i koniec zadania