Ostroslup prawidlowy, przekroj

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pitertbg03
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 8 lis 2007, o 19:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ....
Podziękował: 2 razy

Ostroslup prawidlowy, przekroj

Post autor: pitertbg03 »

Witam, prosze o pomoc w rozwiazaniu ponizszego zadania:

Krawedz podstawy ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma dlugosc a i jest trzy razy krotsza od krawedzi bocznej. Ostroslup przecieto plaszczyzna zawierajaca krawedz boczna i srodek rozlacznej z nia krawedzi podstawy. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Ostroslup prawidlowy, przekroj

Post autor: anna_ »



\(\displaystyle{ |AD|=h_p}\) to wysokość trójkąta równobocznego
\(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa i jednocześnie wysokość trójkąta bedącego przekrojem
\(\displaystyle{ P}\) - pole przekroju

\(\displaystyle{ |AO|= \frac{2}{3} h_p}\)
\(\displaystyle{ H}\) - policzysz z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ AOS}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{h_p \cdot H}{2}}\)
ODPOWIEDZ