Oblicz r walca
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Oblicz r walca
Ze wzorów mamy:
\(\displaystyle{ P_{b_{walca}}=2\pi R \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V_{walca}=\pi R^{2}H}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ R}\) z ukłagu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\pi R \cdot H=48\pi \Leftrightarrow RH=24 \Leftrightarrow H= \frac{24}{R} \\ \pi R^{2}H=96\pi \Leftrightarrow R^{2}H=96 \end{cases} \Rightarrow R^{2} \cdot \frac{24}{R}=96 \Leftrightarrow R=4}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P_{b_{walca}}=2\pi R \cdot H}\)
\(\displaystyle{ V_{walca}=\pi R^{2}H}\)
Wyznaczamy \(\displaystyle{ R}\) z ukłagu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\pi R \cdot H=48\pi \Leftrightarrow RH=24 \Leftrightarrow H= \frac{24}{R} \\ \pi R^{2}H=96\pi \Leftrightarrow R^{2}H=96 \end{cases} \Rightarrow R^{2} \cdot \frac{24}{R}=96 \Leftrightarrow R=4}\)
Pozdrawiam.