Zbiornik zakończony półkulami.
- Quaerens
- Użytkownik
- Posty: 2489
- Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 439 razy
- Pomógł: 181 razy
Zbiornik zakończony półkulami.
Zaciekawiło mnie to zadanie:
Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik, jeśli pole całkowite tego zbiornika to \(\displaystyle{ 3\pi m^{2}}\), a wysokość jest równa 2m. Ułożyłem sobie taki układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2(2\pi Rh)+ \pi r^{2}+ 2\pi rh=3\pi m^{2}\\\frac{1}{2}\pi r^{2}h+\frac{1}{6}\pi h^{3}+ \pi r^{2}h=V \end{array}}\)
Dobrze?
Zbiornik ma kształt walca z obu stron zakończonego półkulami. Oblicz ile litrów płynu wypełni ten zbiornik, jeśli pole całkowite tego zbiornika to \(\displaystyle{ 3\pi m^{2}}\), a wysokość jest równa 2m. Ułożyłem sobie taki układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2(2\pi Rh)+ \pi r^{2}+ 2\pi rh=3\pi m^{2}\\\frac{1}{2}\pi r^{2}h+\frac{1}{6}\pi h^{3}+ \pi r^{2}h=V \end{array}}\)
Dobrze?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zbiornik zakończony półkulami.
Pole całkowite to pole powierzchni bocznej walca plus pole powierzchni kuli (w końcu dwie połówki to całość )
\(\displaystyle{ 4\pi r^2+2\pi rH=3\pi}\)
Wiemy także, że:
\(\displaystyle{ r+H+r=2}\)
Objętość to objętość walca plus objętości kuli.
Zbiornik zakończony półkulami.
a ja mam pytanie czy dwa nie odnosi sie tylko do tej czesci bez półkul?jesli nie to czemu?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zbiornik zakończony półkulami.
chodzi o wysokość zbiornika, a zbiornik złożony jest z walca i półkul
Zbiornik zakończony półkulami.
a więc tak moje rozwiązanie- nie wiem czy dobre
wiemy, że:
Ppc= 3m*
H= 2m
Ppc= 2 pi r (r+H) -----> wiemy, że to połowa walca czyli pi r(r+H)
P "pleców" tego pół walca= 2rH
3 "pi" m= "pi"r(r+H) +2rH
wychodzi z tego równanie kwadratowe- r* +6r -3=0
x1=liczba ujemna (wiadomo być nie może)
x2= 2pierwiastki z 3 - 3
V= 1/2"pi"r*H= "pi"(12-12pierwiastki z 3+9)= 21 "pi" - 12pierwiastki z 3 "pi"= 3"pi"(7-4pierwiastki z 3)
wiemy, że:
Ppc= 3m*
H= 2m
Ppc= 2 pi r (r+H) -----> wiemy, że to połowa walca czyli pi r(r+H)
P "pleców" tego pół walca= 2rH
3 "pi" m= "pi"r(r+H) +2rH
wychodzi z tego równanie kwadratowe- r* +6r -3=0
x1=liczba ujemna (wiadomo być nie może)
x2= 2pierwiastki z 3 - 3
V= 1/2"pi"r*H= "pi"(12-12pierwiastki z 3+9)= 21 "pi" - 12pierwiastki z 3 "pi"= 3"pi"(7-4pierwiastki z 3)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Zbiornik zakończony półkulami.
Pole powierzchni całkowitej zbiornika to pole powierzchni bocznej walca(czerwone) plus pole dwóch półkul czyli pole powierzchni całej kuli(żółte).
zatem
\(\displaystyle{ 4\pi r^2+2\pi rH=3\pi \\ 4r^2+2rH=3}\)
wiemy też, że
\(\displaystyle{ r+H+r=2 \\ H=2-2r}\)
podstaw H do pierwszego równania i wylicz r. Potem wylicz H i objętość (objętość walca plus objętość dwóch półkul czyli objętość kuli).
zatem
\(\displaystyle{ 4\pi r^2+2\pi rH=3\pi \\ 4r^2+2rH=3}\)
wiemy też, że
\(\displaystyle{ r+H+r=2 \\ H=2-2r}\)
podstaw H do pierwszego równania i wylicz r. Potem wylicz H i objętość (objętość walca plus objętość dwóch półkul czyli objętość kuli).