Objetosc akwarium

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Hetom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 3 lis 2009, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 8 razy

Objetosc akwarium

Post autor: Hetom »

Do akwarium wlano 120 litrow wody zapelniajac 75% jego objetosci. Oblicz ile metrow kwadratowych szkla zuzyto na wykonanie tego akwarium wiedzac, ze jego wysokosc ma 50cm, a dlugosc jest dwa razy wieksza od szerokosci.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Objetosc akwarium

Post autor: anna_ »

72340.htm
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Objetosc akwarium

Post autor: Quaerens »

\(\displaystyle{ 120=75 \\ x=25}\)

Liczysz, dodajesz i wychodzi Ci \(\displaystyle{ V_{a}}\)

Potem:

\(\displaystyle{ V_{a}=x(2x) \cdot h}\)
ODPOWIEDZ