z kranu wycieka 10ml wody w ciagu 1 minuty
A)ile wody wycieknie z tego kranu w czasie 3minut,4,5minuty,66minut
B)przyjmij poniższe oznaczenia i zapisz zależność y do x.
x-czas minuty y-objętość wody,która wycieka z kranu
zaleznosci miedzy wielkosciami proporcjonalnymi
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
zaleznosci miedzy wielkosciami proporcjonalnymi
B) \(\displaystyle{ y(x)=10x}\) - zakładając, że objętość jest liczona w \(\displaystyle{ ml}\)
A) Wystarczy podstawić do wyższego wzoru. Np. \(\displaystyle{ y(4)=10 \cdot 4=40 \ ml}\) itp.
Pozdrawiam.
A) Wystarczy podstawić do wyższego wzoru. Np. \(\displaystyle{ y(4)=10 \cdot 4=40 \ ml}\) itp.
Pozdrawiam.