walec w stożku

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

walec w stożku

Post autor: monikap7 »

Dany jest stożek o kącie rozwarcia 120 stopni i tworzącej 4. Oblicz objętość tego walca wpisanego w dany stożek, którego pole powierzchni bocznej jest największe.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

walec w stożku

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ P_b=2\pi r\cdot h}\)

Narysuj przekrój; zobacz trójkąty prostokątne (z danym kątem ostrym), z jednego z nich :

\(\displaystyle{ \frac{2-h}{r}=tg30^o}\) (z tego wyznaczyć jedną niewiadomą, wstawić do pierwszego, szukać max otrzymanej funkcji)
ODPOWIEDZ