Odległość środka odcinka od płaszczyzny.
-
- Użytkownik
- Posty: 58
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ...
- Podziękował: 7 razy
Odległość środka odcinka od płaszczyzny.
Przez punkty A i B leżące poza płaszczyzną π poprowadzono proste prostopadle do tej płaszczyzny , przebijające ją odpowiednio w punktach A' i B' . Wiedząc, że | AA'| = 80 cm i |BB'| = 60 cm , oblicz odległość środka odcinka AB od płaszczyzny π.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Odległość środka odcinka od płaszczyzny.
Na rysunku powstanie trapez prostokątny o podstawach \(\displaystyle{ | AA'| = 80}\) i \(\displaystyle{ |BB'| = 60}\)
Długość szukanego odcinka to środkowa tego trapezu czyli
\(\displaystyle{ x= \frac{| AA'|+|BB'|}{2}}\)
Długość szukanego odcinka to środkowa tego trapezu czyli
\(\displaystyle{ x= \frac{| AA'|+|BB'|}{2}}\)
Odległość środka odcinka od płaszczyzny.
A co jeżeli punkty A i B są po przeciwnych stronach płaszczyzny?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Odległość środka odcinka od płaszczyzny.
\(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B=B''}\) leżą po różnych stronach płaszczyzny
Z poprzednich obliczeń wyszło \(\displaystyle{ |CE|=70}\)
\(\displaystyle{ CD}\) to odcinek łaczący środki boków trójkąta \(\displaystyle{ B''BA}\)
Odcinek łączący środki dwóch boków trójkąta jest równoległy do trzeciego boku i ma długość równą połowie długości tego boku
czyli
\(\displaystyle{ |CD|=60}\)
stąd
\(\displaystyle{ |ED|=|CE|-|CD|=70-60=10}\)