1. Podaj miarę kąta utworzonego przez dwie sąsiednie ściany boczne graniastosłupa prawidłowego:
a) trójkątnego
b) czworokątnego
c) pięciokątnego
d) sześciokątnego
2. Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 12 cm, a jego wysokość jest równa 2√3. Oblicz miarę kąta nachylenia ściany bocznej tego ostrosłupa do jego podstawy.
Nie wiem jak się za to zabrac
Podaj miarę kąta utworzonego przez..
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Podaj miarę kąta utworzonego przez..
1. Taką mają miare jaka katy w wielokacie który jest podstawą graniastosłupa
a) \(\displaystyle{ 60^o}\)
b) \(\displaystyle{ 90^o}\)
c) \(\displaystyle{ 108^o}\)
d) \(\displaystyle{ 120^o}\)
2.
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{ \frac{1}{2}a } = \frac{2 \sqrt{3} }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{3} = 30^o}\)
a) \(\displaystyle{ 60^o}\)
b) \(\displaystyle{ 90^o}\)
c) \(\displaystyle{ 108^o}\)
d) \(\displaystyle{ 120^o}\)
2.
\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{H}{ \frac{1}{2}a } = \frac{2 \sqrt{3} }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{3} = 30^o}\)