Czy przez otwór o szerokości

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
carlosyyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 7 razy

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: carlosyyy »

Może ktoś potrafi rozwiązać to zadanie ?

Czy przez otwór o szerokości 70cm i wysokości 2m można przenieść przedmiot w kształcie koła o promieniu 106cm.
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: mathX »

Potrafi, ale da tylko wskazówki. Spróbuj zrobić sam

Otwór ma kształt prostokąta. Policz przekątną i średnicę koła. Jeśli średnica będzie mniejsza bądź równa od przekątnej, to się da, a jeśli większa to się nie da.

Pozdrawiam
carlosyyy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 11 paź 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 7 razy

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: carlosyyy »

A jaki jest wzór na przekątną i średnicę koła?
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: mathX »

Przekątną liczysz z twierdzenia Pitagorasa, a średnica to przecież podwojony promień.
b4rtu5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 29 paź 2009, o 19:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: XI LO, Kraków, Małopolska, Polska
Pomógł: 1 raz

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: b4rtu5 »

nie jest napisane jakiej grubości jest ten okrągły przedmiot, ale zakładając, że grubość można pominąć zadanie można rozwiązać następująco:

po pierwsze zadanie proste jak drut:
r=promień przedmiotu
1. liczysz średnicę tego przedmiotu czyli: (rozwiąż samodzielnie i sprawdź odpowiedź)
Ukryta treść:    
2. liczysz przekątną otworu z tw. Pitagorasa (j.w.):
Ukryta treść:    
porównujesz obie wielkości, jeżeli przekątna jest większa od średnicy to można przenieść przedmiot, jeżeli nie to nie = ]

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mathX
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 648
Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 116 razy

Czy przez otwór o szerokości

Post autor: mathX »

b4rtu5 pisze:nie jest napisane jakiej grubości jest ten okrągły przedmiot, ale zakładając, że grubość można pominąć zadanie można rozwiązać następująco:

po pierwsze zadanie proste jak drut:
r=promień przedmiotu
1. liczysz średnicę tego przedmiotu czyli: (rozwiąż samodzielnie i sprawdź odpowiedź)
Ukryta treść:    
2. liczysz przekątną otworu z tw. Pitagorasa (j.w.):
Ukryta treść:    
porównujesz obie wielkości, jeżeli przekątna jest większa od średnicy to można przenieść przedmiot, jeżeli nie to nie = ]

pozdrawiam
No dokładnie to samo napisałem. Jeśli nie ma podanej grubości, to jest ona pomijalnie mała.
ODPOWIEDZ