Witam.
Chciałbym się dowiedzieć, jak wyznaczyć środek sfery opisanej i wpisanej w dowolny czworościan.
Proszę o szybką odpowiedź!
Czworościan i kula
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 30 paź 2009, o 19:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Czworościan i kula
Zbyt ogólnie - sposoby są różne, w zależności od danych.
[edit] Co do kuli wpisanej to masz wzór \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}r\cdot P}\) (gdzie V - objętość czworościanu, r - promień kuli, P - pole czworościanu)
[edit] Co do kuli wpisanej to masz wzór \(\displaystyle{ V=\frac{1}{3}r\cdot P}\) (gdzie V - objętość czworościanu, r - promień kuli, P - pole czworościanu)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 16 mar 2007, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 7 razy
Czworościan i kula
Możecie mówić, że to zbieg dat i pytań, ale pytanie dzień przed końcem II serii I etapu OM z zadaniem, w którym występuje "dowolny" czworościan z wpisaną i opisaną na nim sferą, wydaje mi się dosyć podejrzane. Oczywiście nie złamał reg. ale chyba warto uważać...
Jeżeli potrzeba do czegoś innego - zajrzyj na . Myślę że z własności kuli wpisanej i opisanej na czworościanie możesz znaleźć te punkty.
Jeżeli potrzeba do czegoś innego - zajrzyj na . Myślę że z własności kuli wpisanej i opisanej na czworościanie możesz znaleźć te punkty.