Pole powierzchni bocznej stozka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Pole powierzchni bocznej stozka

Post autor: pufka69 »

Stosunek pola powierzchni boczej stozka do jego pola powierzchni calkowitej wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) . Wyznacz miare kata nachylenia tworzacej stozka do plaszczyzny podstawy.

jakby mozna to prosze o takie wieksze rozpisanie skad sie co bierze, bo pozniej chce sam zrobic podobne zadania. z gory dziekuje.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

Pole powierzchni bocznej stozka

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ P_{b} = \pi r \cdot l}\)

\(\displaystyle{ P_{c} = \pi r \cdot l + \pi r^2}\)

\(\displaystyle{ \frac{\pi r \cdot l}{\pi r \cdot l + \pi r^2}= \frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ \frac{l}{l+r} = \frac{2}{3}}\)

\(\displaystyle{ l= \frac{2}{3}(l+r)}\)

\(\displaystyle{ l- \frac{2}{3}l = \frac{2}{3}r}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}l = \frac{2}{3}r}\)

\(\displaystyle{ l= \frac{2}{3}r \cdot 3 = 2r}\)


\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{r}{l} = \frac{r}{2r} = \frac{1}{2} = 60^o}\)
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Pole powierzchni bocznej stozka

Post autor: pufka69 »

thx;)
ODPOWIEDZ