kulę zamieniona na stożek

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

kulę zamieniona na stożek

Post autor: pufka69 »

Kule z metalu o promieniu r= \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}}\) przetopiono na stozek, ktorego pole powierzchni bocznej jest 3 razy wieksze od jego pola podstawy. Oblicz dlugosc wysokosci i promien podstawy stozka.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kulę zamieniona na stożek

Post autor: piasek101 »

R; H; L - odpowiednie długości w stożku

Obliczasz objętość kuli, przyrównujesz ją z objętością stożka, po zredukowaniu wszystkiego masz otrzymać \(\displaystyle{ R^2\cdot H=8}\)

Z porównania odpowiednich pól (treść zadania) dostajesz \(\displaystyle{ L=3R}\)

Z Pitagorasa \(\displaystyle{ R^2+H^2=L^2}\)

Są trzy równania z trzema niewiadomymi - rozwiązać (jeśli będą problemy pisać do nas).
ODPOWIEDZ