Siatka stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Werewolf18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 25 paź 2009, o 12:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 3 razy

Siatka stożka

Post autor: Werewolf18 »

Skoro nie można wstawiać zdjęć napisze o co chidz:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka, którego siatkę przedstawia rysunek.

Po lewej koło o promieniu r=2cm (podstawa stożka), a z prawej przylega do niego wycinek kuli o kącie \(\displaystyle{ \alpha=120}\) stopni. Kąt naprzeciw łuku.

Mam rozwiązanie, ale nie mogę dojść z czego się wzięło

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}\pi}\)\(\displaystyle{ l ^{2}}\)=\(\displaystyle{ \pi}\)r l

\(\displaystyle{ \frac{1}{3}l}\)=r

Wiem skąd wzięła się 1/3. 360 stopni : 120 stopni =1/3, a wzór po prawej jest na wycinek koła, ale skoro wzór na pole koła jest \(\displaystyle{ /pi/r ^{2}}\) to czemu we wzorze jest l? Proszę o szybką odpowiedź. Musze to mieć na jutro ;p, a dochodze do tego od wczoraj
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Siatka stożka

Post autor: florek177 »

bo promieniem wycinka koła, z którego powstaje pow. boczna stożka jest tworząca stożka.
ODPOWIEDZ