długość krawędzi
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 10:40
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: waw
- Podziękował: 7 razy
długość krawędzi
Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi czworościanu foremnego, którego pole powierzchni całkowitej jest równe \(\displaystyle{ 49 \sqrt{3} cm ^{2}}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
długość krawędzi
\(\displaystyle{ P_{c} = 4 \cdot \frac{a^2 \sqrt{3} }{4} = a^2 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a^2 \sqrt{3} = 49 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=7}\)
czworościan ma 6 krawedzi więc suma ich długości to \(\displaystyle{ 6 \cdot 7=42}\)
\(\displaystyle{ a^2 \sqrt{3} = 49 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=7}\)
czworościan ma 6 krawedzi więc suma ich długości to \(\displaystyle{ 6 \cdot 7=42}\)