pole stożka

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

pole stożka

Post autor: pufka69 »

Wiedząc, że pole powierzchni całkowitej stożka wynosi 360 cm kw., a pole powierzchni bocznej wynosi 240 cm kw., wyznacz tg kąta nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy.?!?!?!?!
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

pole stożka

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ P_{c}=P_{p}+P_{b}}\)

\(\displaystyle{ 360 = \pi \cdot r^2 +240}\)

\(\displaystyle{ r^2 = \frac{120}{\pi}}\)

\(\displaystyle{ r = \frac{2 \sqrt{30} }{ \sqrt{\pi} } = \frac{2 \sqrt{30 \pi} }{\pi}}\)


\(\displaystyle{ P_{b}= \pi \cdot r \cdot l = 240}\)

\(\displaystyle{ \pi \cdot \frac{2 \sqrt{30 \pi} }{\pi} \cdot l =240}\)

\(\displaystyle{ l= \frac{240}{2 \sqrt{30 \pi} } = \frac{4 \sqrt{30 \pi} }{\pi}}\)


\(\displaystyle{ h= \sqrt{l^2 - r^2} = \sqrt{(\frac{4 \sqrt{30 \pi} }{\pi})^2 -(\frac{2 \sqrt{30 \pi} }{\pi} )^2} = \sqrt{ \frac{480}{\pi}- \frac{120}{\pi} } = \sqrt{ \frac{360}{\pi} } = \frac{6 \sqrt{10 \pi} }{\pi}}\)


\(\displaystyle{ tg\alpha = \frac{h}{r} = \frac{\frac{6 \sqrt{10 \pi} }{\pi} }{\frac{2 \sqrt{30 \pi} }{\pi} } = \frac{6 \sqrt{10 \pi} }{\pi} \cdot \frac{\pi}{2 \sqrt{30 \pi} } = \frac{3}{ \sqrt{3} } = \sqrt{3} = 60^o}\)
pufka69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 20 paź 2009, o 14:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

pole stożka

Post autor: pufka69 »

thx;)
ODPOWIEDZ