objętość walca.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

objętość walca.

Post autor: monikap7 »

Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoramienny o boku 4. W stożek ten wpisano walec o wysokości 1. Oblicz objętość walca.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

objętość walca.

Post autor: florek177 »

brakuje tu czegoś jeszcze.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

objętość walca.

Post autor: monikap7 »

kiedy ja mam taką treść zadania.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

objętość walca.

Post autor: florek177 »

zauważ, że objętość walca będzie zmieniać się wraz z kątem rozwarcia stożka
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

objętość walca.

Post autor: monikap7 »

no ale tego kata nie mam podanego, wiec jak to zadanie mam zrobic?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

objętość walca.

Post autor: florek177 »

r - promień walca; a - podstawa przekroju stożka.
\(\displaystyle{ V = \pi \, \cdot r^{2} \cdot 1}\)

\(\displaystyle{ \frac{h}{\frac{a}{2}} = \frac{1}{\frac{a}{2}-r} \,\,\,}\) ; oraz \(\displaystyle{ h^{2} + (\frac{a}{2})^{2} = 4^{2}}\)

po podstawieniu masz \(\displaystyle{ V(a) = .... \,\,\, --> a}\) - zmienia się wraz z kątem rozwarcia stożka
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

objętość walca.

Post autor: anna_ »

Pewnie chodzi o trójkąt równoboczny, a nie równoramienny.
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

objętość walca.

Post autor: monikap7 »

a jeśli chodzi o trójkąt równoboczny to jak by to wyglądało?-- 1 listopada 2009, 20:43 --ok juz nie trzeba, zadania zrobiłam, dziekuje bardzo:)
ODPOWIEDZ