Objętość beczki oblicza się według wzoru:D\(\displaystyle{ \frac{1}{12}\pi(2D^{2}+d^{2})}\) gdzie:
\(\displaystyle{ D}\) – średnica w miejscu najszerszym,
\(\displaystyle{ d}\) – średnica dna,
\(\displaystyle{ h}\) – wysokość beczki.
Oblicz objętość beczki, która ma wysokość 12 dm, średnicę dna równą
7 dm i średnicę w najszerszym miejscu 10,5 dm.
Dla ułatwienia obliczeń przyjmij \(\displaystyle{ \pi=\frac{22}{7}}\).
Pole BEczki Z liczba PI
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BOlesławiec
Pole BEczki Z liczba PI
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, o 20:20 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
Pole BEczki Z liczba PI
Z czym masz problem?
Podstawiasz pod zmienne liczby i liczysz numerycznie.
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{12}\pi(2D^{2}+d^{2})h}\) - tak powinno być, bo w Twoim wzorze zabrakło \(\displaystyle{ h}\).
Mnie wyszło \(\displaystyle{ 311 \frac{1}{7} \ dm^{3}}\)
Pozdrawiam.
Podstawiasz pod zmienne liczby i liczysz numerycznie.
\(\displaystyle{ V=\frac{1}{12}\pi(2D^{2}+d^{2})h}\) - tak powinno być, bo w Twoim wzorze zabrakło \(\displaystyle{ h}\).
Mnie wyszło \(\displaystyle{ 311 \frac{1}{7} \ dm^{3}}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: BOlesławiec
Pole BEczki Z liczba PI
A masz obliczenia jakieś.? Mi wyszloo 1540-- 29 paź 2009, o 17:37 --Da mi ktos obliczenia do tego zadania?? Musze je zrobic na jutro a non stop wyni mam zly ; /.