szescian i kule w jego wierzchołkach.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

szescian i kule w jego wierzchołkach.

Post autor: gendion »

Dany jest sześcian o krawędi 1 oraz osiem kul o promieniu 0,5 i o środkach w wierzchołkach sześcianu. Jaka będzie średnica kuli stycznej zewnętrznie do danych ośmiu kul?


Jak sobie to wyobrażam, to wydaje mi się, że taka kula nie istnieje ?

z góry dziękuję.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

szescian i kule w jego wierzchołkach.

Post autor: anna_ »

Połóż sobie na stole cztery kule o promieniach 0,5 cm i na nich drugą warstwę takich samych kul.
Środki tych kul to właśnie wierzchołki sześcianu.
gendion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 11 mar 2009, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 6 razy

szescian i kule w jego wierzchołkach.

Post autor: gendion »

czyli srednica bedzie miała długość przekatnej szescianu + 2*promien kola
czyli: \(\displaystyle{ \sqrt{3}+2 \cdot 0,5 = \sqrt{3}+1}\)
?
ale takiej odpowiedzi nie mam ;(
(to test wyboru).
\(\displaystyle{ \sqrt{3}-1}\)
\(\displaystyle{ 1/2}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{2}-1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{3}/4}\)
ODPOWIEDZ