Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
Witam! Powiedzcie mi jak to robić
1. Gdy mam liczbę boków wielokąta i mam powiedzieć ile ma krawędzi oraz wierzchołków i inne tego typu sytuacje.
1. Gdy mam liczbę boków wielokąta i mam powiedzieć ile ma krawędzi oraz wierzchołków i inne tego typu sytuacje.
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
ilość boków = ilości krawedzi = ilosci wierzchołków
ilośc przekatnych \(\displaystyle{ \frac{n \cdot (n-3)}{2}}\)
suma katów wewnetrznych \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość boków
ilośc przekatnych \(\displaystyle{ \frac{n \cdot (n-3)}{2}}\)
suma katów wewnetrznych \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o}\)
gdzie \(\displaystyle{ n}\) to ilość boków
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
ilośc przekatnych \(\displaystyle{ \frac{n \cdot (n-3)}{2} = \frac{6(6-3)}{2} = \frac{6 \cdot 3}{2} = \frac{18}{2}=9}\)
suma katów wewnetrznych \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o = (6-2) \cdot 180^o = 4 \cdot 180^o = 720^o}\)
suma katów wewnetrznych \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 180^o = (6-2) \cdot 180^o = 4 \cdot 180^o = 720^o}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 660
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 263 razy
- Pomógł: 3 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
No mi nie o to chodzi.. Jak mam podaną figurę o n bokach jak powiedzieć ile ona ma wierchołków, a ile krawędzi? Lub jak są dane krawędzie.
- tim
- Użytkownik
- Posty: 533
- Rejestracja: 9 maja 2009, o 18:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 77 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
GRANIASTOSŁUP
n - ilość boków w podstawie
ilość krawędzi = 3n
ilość wierzchołków = 2n
ilość ścian = n + 2 (podstawy)
OSTROSŁUP
n - ilość boków w podstawie
ilość krawędzi = 2n
ilość wierzchołków = n + 1
ilość ścian = n + 1 (podstawa)
n - ilość boków w podstawie
ilość krawędzi = 3n
ilość wierzchołków = 2n
ilość ścian = n + 2 (podstawy)
OSTROSŁUP
n - ilość boków w podstawie
ilość krawędzi = 2n
ilość wierzchołków = n + 1
ilość ścian = n + 1 (podstawa)
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Pytanie gdy mamy bok, wierzchołek, krawedzie
To trzeba było tak odrazu. Tobie nie chodzi o wielokąt tylko wielościan.
GRANIASTOSŁUP o n ścian
ilość krawędzi = \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 3}\)
ilość wierzchołków = \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 2}\)
OSTROSŁUP
ilośc krawędzi = \(\displaystyle{ (n-1) \cdot 2}\)
ilośc wierzchołków = \(\displaystyle{ n}\)
GRANIASTOSŁUP o n ścian
ilość krawędzi = \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 3}\)
ilość wierzchołków = \(\displaystyle{ (n-2) \cdot 2}\)
OSTROSŁUP
ilośc krawędzi = \(\displaystyle{ (n-1) \cdot 2}\)
ilośc wierzchołków = \(\displaystyle{ n}\)