trójkat prostokątny o przyprostokątnych
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
trójkat prostokątny o przyprostokątnych 3 i 4 dm obraca sie wokół przeciwprostokątnej. oblicz V o Pc otrzymałej bryły?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
Nie, r (promień podstawy tych dwóch stożków) to wysokość w trójkącie prostokątnym opadająca na przeciwprostokątną. Policzysz ją z pola.
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
Popatrz, w Twoim trójkącie masz znane dwie przyprostokątne, więc pole policzysz bez problemu
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
Nie. Oba stożki mają ten sam promień podstawy \(\displaystyle{ r=2,4 dm}\) (policzone z pola), ale różne wysokości. Jeden ma, licząc z tw. Pitagorasa:
\(\displaystyle{ 3^2=(2,4)^2+(h_1)^2}\)
Drugi stożek:
\(\displaystyle{ 4^2=(2,4)^2+(h_2)^2}\)
Wylicz \(\displaystyle{ h_1}\) i \(\displaystyle{ h_2}\).
Objętość obu stożków to:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h_1+ \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h_2= \frac{1}{3} \pi r^2(h_1+h_2)}\)
\(\displaystyle{ 3^2=(2,4)^2+(h_1)^2}\)
Drugi stożek:
\(\displaystyle{ 4^2=(2,4)^2+(h_2)^2}\)
Wylicz \(\displaystyle{ h_1}\) i \(\displaystyle{ h_2}\).
Objętość obu stożków to:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h_1+ \frac{1}{3} \pi r^2 \cdot h_2= \frac{1}{3} \pi r^2(h_1+h_2)}\)
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
czyli bedzie tak:
V=9,6 pi
Pc=pi cdot 2,4 cdot 3+pi cdot 2,4 cdot 4=16,8
???
V=9,6 pi
Pc=pi cdot 2,4 cdot 3+pi cdot 2,4 cdot 4=16,8
???
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
trójkat prostokątny o przyprostokątnych
Takangel0601 pisze:czyli bedzie tak:
V=9,6 pi
A propos, teraz dopiero widzę, że:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} \pi r^2(h_1+h_2)}\)
a \(\displaystyle{ h_1+h_2}\) to nasza przeciwprostokątna czyli 5, nie trzeba więc w ogóle liczyć \(\displaystyle{ h_1}\) i \(\displaystyle{ h_2}\) żeby policzyć V
Tak, tylko uzupełnij wynik o \(\displaystyle{ \pi}\)angel0601 pisze:Pc=pi cdot 2,4 cdot 3+pi cdot 2,4 cdot 4=16,8
PS Jak piszesz formuły w Latexie,to nie zapominaj o znacznikach \(\displaystyle{ }\)