stereometria - graniastosłupy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kaktus5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 20 mar 2009, o 16:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: zach-pom
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 2 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: kaktus5500 »

w graniastosłupie prawidłowym czworpkątnym ktawędż podstrawy ma dł. \(\displaystyle{ 5 \sqrt{2}}\) a przekątna graniastosłupa jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\displaystyle{ 60 ^{o}}\).
oblicz objętoś graniastosłupa.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2009, o 19:28 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
barakuda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1086
Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polen
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 306 razy

stereometria - graniastosłupy

Post autor: barakuda »

\(\displaystyle{ a=5 \sqrt{2}}\)

\(\displaystyle{ d_{p} = a \sqrt{2} = 5 \sqrt{2} \cdot \sqrt{2} = 10}\)

\(\displaystyle{ tg60^o = \frac{h}{d_{p}}}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{3} = \frac{h}{10}}\)

\(\displaystyle{ h=10 \sqrt{3}}\)


\(\displaystyle{ V=P_{p} \cdot h = a^2 \cdot h = (5 \sqrt{2}) \cdot 10 \sqrt{3} = 50 \cdot 10 \sqrt{3} = 500 \sqrt{3} \ j^3}\)
ODPOWIEDZ